Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Бизнесът е не само начин за правене на пари, а и начин да откриеш себе си

Бизнесът е не само начин за правене на пари, а и начин да откриеш себе си - Изображение 1

За първа година Президентът на Република България става патрон на Световната седмица по предприемачество (12-18 ноември). Домакин на Седмицата за страната ни е Джуниър Ачийвмънт България, като тази година партьори са Franchising.bg, StartUP и Sofia Architecture Week. В рамките на 7 дни ще бъдат организирани над 140 събития, в които ще се включат над 5000 младежи от цялата страна. Инициативата се организира за 5-та поредна година у нас.
Традиционно участват и малките предприемачи от IV „д“ клас с демонстрационен урок по програмите за четвърти клас, който беше посетен от учители и старши инспектор по начално образование Елисавета Сергеева. Включихме се с производсво на понички за фирма „Сладки О понички“. Запознахме се с две стратегии на производство- индивидуално и на поточна линия. Убедихме се сами, че работата в екип е по-успешна и печеливша. Смесвахме брашно, яйца , мляко и поставяхме конфитюр за пълнеж. Екипът по качествения контрол стриктно следеше за качеството на продуктите и не допускаше дефектни понички. И всичко това благодарение на програмите на Джуниър Ачийвмънт и материалите, които са адаптирани за българското училище.
Мозъчната атака в края на часа успя да изненада учениците и да предизвика техните емоции. Когато чуха въпроса „Какви професии ще има след сто години?“ те реагираха спонтанно, но бързо заваляха отговори- щофьори на звездолети, производство на летателни автомобили, търсачи на паралелни светове, междупланетни магазини и още много въображаеми професии, които ще представят в свои съчинения. И въпреки, че поничките ни засега са само от хартия продължаваме с идеята, че предприемачеството е повече от това да имаш бизнес- то е начин на мислене и действие, емоционален статус, път към успеха.

Категории: Проекти