Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Дамла- нашата "зелена" шампионка

Дамла- нашата "зелена" шампионка - Изображение 1

На 13 декември в хотел Шератон в зала „Рила“ се проведе награждаването на победителите в „Зелена олимпиада“ организирана от образователния портал “Академика БГ. За церемонията беше поканена и Дамла от IV „д“ клас- най-малката участничка , заела трето място.
В състезанието, което приключи на 10 декември, се включиха близо 5000 ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в три възрастови групи. Участниците трябваше да попълнят онлайн тест и да развият теза на екотематика.
Много ученици от страната са участвали, но никак не е случайно , че Дамла е класирана. Това е едно дете влюбено в природата. Тя знае толкова много за нея, въпреки своите 10 години и това дължи на своето семейство. Само дете израснало в подобна среда може да отговори толкова простичко по детски и в същото време мъдро и изчерпателно на въпроса за пестенето на водата.

„Можем да поливаме с дъждовна вода, ако се направят "водохранилища" и водата се събира при дъжд от олуците. При пране , пералнята трябва да се пълни максимално, за да се изперат повече дрехи с еднократно пускане на машината. Когато си мием зъбите, ръцете, тялото, можем да спрем кранчето и да го пуснем едва за изплакване.Дъждовна вода можем да ползваме и за къпане. За да пестим водата в басейните и да не се излива всеки ден, можем да използваме таблетки за дезинфекция и да се къпем многократно. Когато мием съдове, не бива да се слага много препарат, защото за изплакване е необходимо повече вода.“ С този отговор Дамла е спечелила журито от специалисти и е класирана на трето място.
Целта на инициативата бе да обогати знанията на учениците за опазване на околната среда и да спомогне за изграждане на екологична култура. Състезанието се проведе под патронажа на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и в партньорство с природозащитната организация WWF и Globul.
Прочетена 588 пъти

Категории: Проекти