Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Децата и дисциплината

Децата и дисциплината - Изображение 1

Дeцата и дисциплината
Броят родители, които се надяват да успеят да направят децата си по-дисциплинирани, се увеличава драстично.
Ако и вие сте такъв родител, тогава вероятно трябва да потърсите изцяло различен подход за възпитаване на детето ви. Прочетете следващите идеи и разберете как да стане това.
- Вместо да сте стриктни и твърди с детето, опитайте да се разберете с него спокойно. В същото време, отстоявайте авторитета си пред него.
- Не му се карайте през цялото време. В опитите си да сме твърди с детето си, често оставяме у него впечатлението, че не го обичаме. Показвайте привързаността и обичта си към него повече, отколкото показвате гнева си.
- Комуникирайте открито и спокойно с детето си. Не се концентрирайте само върху това, което вие имате да му кажете, но бъдете отзивчиви и изслушвайте какво то има да ви каже.
- Запомнете, че от критиката няма полза. Само би могла да въздейства негативно върху самооценката на детето. Вместо това се концентрирайте върху положителни методи за подобряване на държанието му.
- Не го сравнявайте с другите деца по негативен начин. Вместо това, дайте му да разбере какво прави добре и го оценете.
- Наложете ясни граници и ги отстоявайте. Постоянството също е важно – веднъж създадено правило е завинаги правило.
- И двамата родители трябва да са на едно мнение, когато става въпрос за дисциплина.
- Асертивността и не агресивното поведение са ключът към успеха. Мълчанието е по-добър вариант от мъмренето.
И накрая запомнете, че има неща, на които само времето и опитът могат да научат детето. Не го насилвайте и не го учете на такива неща – то ще ги научи едва когато самото то трябва да се справи с тях. Приемете факта и просто бъдете подготвени да сте близо до децата си, когато те преживяват такъв опит и се учат от него и имат нужда от вас.
Малко разбиране по отношение на душевността на детето ви, любов, подкрепа и много търпение все още могат да променят нещата и вашето недисциплинирано дете може да се поуспокои и да се промени към по-добро. Само му протегнете ръка и опитайте по позитивен начин.
Презентациите по-долу ще ви дадат повече информация.

Категории: За родителите