Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Детски базар с цел благотворителност

Детски базар с цел благотворителност - Изображение 1

Идеята да организираме свое детско производство е още от втори клас. Но да имаш идея е едно, а да произведеш продукт, да го предложиш на пазара и да го продадеш е съвсем не толкова лесно.
През целия ноември всички организирахме изработването на коледни картички, сувенири и играчки за елха, като използвахме в голяма степен рециклирани материали. Колкото повече изделия изработвахме, толкова по- оригинални идеи осъществявахме. Всеки имаше своя задача, в която е най- добър. Към общата работа се присъединиха и съпричастни родители, които ни подкрепиха и в началото на декември бяхме готови да отворим на входа на училището нашия коледен базар.
Информирахме директора на училището, който одобри работата на учениците. Всеки ден преди обед, когато сме на училище подреждахме нашия щанд и с учудване наблюдавахме, че изделията ни се харесват и много ученици и възрастни пускаха пари в нашата касичка, а ние разказвахме, че със спечеленото ще подкрепим деца в нужда.

Научихме много и то в реални пазарни условия. Установихме, че можем да организираме истинско детско производство, разбрахме кои изделия се харесват най- много и направихме повече от тях. Видяхме, че за да продадем, трябва да сме любезни и добре да представим своята „стока”. Научихме се да определяме и цени, но и да смятаме колко сме вложили в производството.
На 22 декември отворихме касичката, която беше запечатена и преброихме цели 529 лева. Както в работата, така и в броенето всичко правехме пак заедно. И заедно решихме и отделихме 60 лева, за да започнем ново производство, за което вече имаме идеи. А останалите пари преведохме по сметката на Стелияна, в помощ на която още в началото на учебната година започна дарителска акция в нашето училище.
Поканихме Стели в класната стая и споделихме нашата идея. Тя ни благодари, но по- важното е, че я подкрепяме и заедно всички и пожелахме добро здраве и показахме с ръце вече традиционния за децата от класа жест на голямо сърце.
Следващото производство, което смятаме да организираме ще бъде ориентирано около друг голям български празник- 1 март. Вече знаем, че можем, но сега ще приложим наученото, за да подготвим сувенири и мартеници. Ще организираме нови и повече щандове и всички събрани средства отново ще насочим към деца в нужда.

Категории: Творчество