Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Една година "Повече дървета? Да, моля !"

Една година "Повече дървета? Да, моля !" - Изображение 1

В продължение на една година учители и ученици от България, Полша, Естония, Румъния, Хърватия, Португалия, Турция, Чехия бяха обединени от идеята на проекта под надслов "Повече дървета? Да, моля!".
Имахме възможност за комуникация на чужд език, разширяване на знанията за ЕС и екологията, създаване на контакти между учители и ученици, които се запазват и след приключване на проекта, участие в осъществяването на многобройни междинни продукти на български и английски език – постери, презентации, електронни книги, албуми, видеофилми, брошури. Съвместната работа на партньорството се осъществява чрез участието ни в изложби на проектни предложения и произведения на изкуството в кът „Коменски“.
Изработихме фототабла за Испания и представихме забележителностите на страната, както и характерни за нея обичаи и храни.Синтия, Симона, Джулия и Росен представиха Испания в свои презентации. Включихме се в надпреварата за проект на лого и голяма част от нашите творби участваха в заключителния етап, защото се отличаваха с майсторство и креативност.
С удоволствие се включихме в изработването на макети на дървета от рециклирани материали, които се превърнаха в цяла гора, защото участваха всички ученици от класа. Представихме дърветата като принцеси, като съчетахме изобразителното изкуство с нетрадиционните материали сол, захар и грис и се получиха интересни творби. Всички ученици събраха есенни листа и ги превърнаха в прекрасни картини, които Никол представи в своята презентация. Дърветата се превърнаха в истинско предизвикателство за Дамла и Никол, които издириха стари и забележителни дървета за нашия край, записаха техните истории, направиха снимки и оформиха литературни творби, които представиха по проекта.
Синтия подготви презентация на английски език на кулинарни рецепти за празнични ястия с плодове от различни дървета и горски дарове, а Симона посвети своята презентация на късната есен. Проведохме и своя час сред природата в парк Кайлъка заедно с родителите. Заедно се разходихме сред природата, карахме велосипеди и ритахме топка.
Най- важното е, че открихме дървета столетници в нашия край и съвсем близо около нас, посетихме ги и вече ги откриваме и разпознаваме по табелите.
Всичко това показва, че заниманията по проекта и контактите с много култури допринася за разширяване знанията за екологията в глобален мащаб. Госпожа Цецка Василева, която е наш координатор връчи грамоти на най- активно участвалите през цялата година. Поздравяваме ги и желаем на всички весела и много дълга ваканция.

Категории: Проекти