Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Екскурзия в Казанлък

Екскурзия в Казанлък - Изображение 1

Учениците от начален курс се отличават с нагледно образно мислене и проявяват интерес към всичко до което могат да се докоснат и опознаят непосредствено. За тях историческите знания са далечни, а ориентирането в хронологическата последователност на събитията и фактите от нашата история често се оказва непосилно и те нямат интерес към тайните на нашето минало и красивата ни природа.


Всички сме чували думите „Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!“, но как да накараме децата на новите технологии да се обърнат към непознатото и далечно минало? Как да ги предизвикаме да отворят пълните с непознати термини, факти и събития учебници?Много учители успешно използват учебните екскурзии през годината, за да запалят интереса на учениците към историята и природните забележителности на страната ни.

 

Когато се докоснат до историческите паметници и чуят разказите на екскурзоводите учениците променят своето отношение към тази непозната материя. Интересът е пробуден, а и толкова непосредствени впечатления са събрани, че уроците могат да подредят видяното и да станат помощник на една нова познавателна активност от страна на децата.

 

Категории: Творчество