Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Фортисимо в нашия клас

Фортисимо в нашия клас - Изображение 1

Хари Ешкенази – ръководител на проекта „Фортисимо в клас“ си е поставил за цел да запознае децата с класическата музика. Проектът тече вече за втора година. Провежда се в 17 училища, обхваща над 1500 деца.

Проектът е по идея на Максим Ешкенази. Този проект се прави в Пасифик симфони, в Лос Анджелис. Там има около 16 000 деца, които преминават през тази система на обучение. Тук се обучават в момента около 1 500 деца в 17 училища.
В Плевен с децата се занимават музикантите на Плевенска филхармония.

Всички се чувстват много добре от участието си в проекта, от тези контакти с децата, които дават една много хубава емоция, което е доказателство, че че ще продължи това начинание.

За да се стигне до децата, за да им стане интересен Вивалди, се минава преди това през Индиана Джоунс, Хари Потър или Междузвездни войни. Това е начинът, по който се стига до тях , защототези филми са ги гледали всички деца. Така, привличайки вниманието им, през различни игри, се достига до самата класическа музика, която всъщност е най-стойностна. Това е пътят, който трябва да се мине.

Децата се запознават с 9 класически музикални инструмента – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, кларинет, ударни инструменти, валтхорна и тромпет. Учителят отива с инструмента при учениците, като много важен елемент от тази програма е, че половината от часа децата се опитват да свирят на дадения инструмент. Това е и най-забавното. Можете да си представите какво става, когато отидат ударните инструменти- цялото училище разбира, че има урок по ударни инструменти.

Лектори са:
Михаил Стоилчев - тромбон
Иво Данчев - тромпет
Аспарух Иванов - обой
Здравко Иванов - кларинет
Валентина Стоянова - флейта
Виктория Андреева - виолончело
Елена Николова - цигулка
Моника Драганова - фагот
Симеон Серафимов - ударни

Категории: Проекти