Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Как старата хартия спасява дървета?

Как старата хартия спасява дървета? - Изображение 1

Забелязали ли сте, че клошарите вече не събират хартия и кашони? И аз го забелязах и логично си помислих „сигурно се изкупува много ефтино в пунктовете за вторични суровини”. Въпреки това започнахме разговор в клас за събирането на стара хартия, защото не само парите са важни в използването на рециклирана хартия. Няколко пъти споменах, че така ще помогнем за опазването на природата и можем да спасим много дървета от отсичане, но като че ли останах малко неразбрана. Когато с огромни ококорени очи ме попитаха как ще спасим дърветата от това, че събираме стара хартия, аз разбрах какъв е проблемът.
Разказах как се произвежда хартията и възможностите за повторното и използване и получих отговор с въпрос: „ааааааа, така ли било?”. Това още повече мотивира второкласниците и споделихме нашата идея с родителите. И както винаги нищо не се прави с една единствена цел решихме с парите от събраната стара хартия да си купим книга за класната библиотека, която си направихме в началото на годината. И не просто книга, а всички заедно да посетим голяма книжарница в града и да изберем тази книга. Заедно с това всеки сам ще може да избере и купи своя книга, но по- важното е, че ще влезем в книжарница, ще се заровим и докоснем книгите, ще усетим техния аромат. Може пък това да събуди интереса към книгите, четенето и книжарницата да се превърне в приятно и често посещавано място за някое дете.

Така събрахме и предадохме 86 кг. стара хартия и почти всички деца се включиха. Майките на Алекс, Катрин, Христин и Дея я извозиха до пункта за вторични суровини и сега имаме цели 7+4 лева за нова книга. Смятаме да не се отказваме и децата споделиха, че вкъщи вече имат кът за събиране на употребявана хартия и през пролетта ще проведем още една акция.
ФАКТИТЕ:
Всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета.
1 кг рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода.
Всеки служител използва средно по 20 000 листа или 100 кг хартия годишно. Ако 10 от тях използват за 12 месеца рециклирана хартия, ще спасят от отсичане 13 дървета.
При преработката на 1 тон рециклирана хартия се използват едва 60 % от необходимите ресурси за произвоството на 1 тон първична хартия.
Хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти, след което се разпада.
90% от всички картонени опаковки могат да се рециклират.
Горите се стопяват с 6% за 10 години. Ако искаме да компенсираме загубата на гори през последното десетилетие, трябва да засаждаме 14 млрд. дръвчета годишно в продължение на 10 последователни години.
Освен това прочетох, че България е на предпоследно място по разделно събиране на отпадъци и рециклирането им. След нас е само Кипър. Германия постига 85% рециклиране на отпадъците си, а за България този процент е 4. Всичко това говори за култура и начин на живот, а те се изграждат още от самото раждане на детето. Ако искаме нашите деца да живеят в чиста екологична среда и да запазим красивата ни природа трябва да се замислим за средата, в която ги отглеждаме.

Категории: Проекти