Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Капачки в действие във Вазов

Капачки в действие във Вазов - Изображение 1

В последното интервю на Кърт Вонегът той споделя, че попитал сина си Марк какво според него представлява животът и той казал: "Ние сме тук, за да си помагаме един на друг в преминаването през това нещо, каквото и да е то." Мисля, че няма как да се отговори по по-добър начин на този въпрос. По-нататък той споделя, че има различни начини да помагаш като вършиш различни неща, но по- важното е да разбереш, че можеш да го правиш и да намериш своите начини за това да се случи.


Това решение обедини всички ученици от СОУ „Иван Вазов” в тяхната кауза „Приятели без граници”. Така всички заедно да осъществяваме различни благотворителни инициативи с една единствена цел- да помагаме на хора в нужда. Въпреки, че водещи са учениците от десети и единадесети клас в това благородно начинание се включиха и учениците от II „д” клас, защото още при постъпването си в училище в първи клас те се запознаха с децата от Центъра за настаняване от семеен тип в град Плевен, които бяха наши гости за зимните празници. Тогава първокласниците събраха много дрехи, обувки и играчки за своите приятели по молба на директорката на центъра. През тази учебна година госпожа Славейкова отново ни изпрати писмо с молба да подкрепим деца с тежки здравословни проблеми, които са преместени от дом за деца с увреждания в техния нов дом в Згалево. Споделихме с всички ученици и по-големите единадесетокласници пътуваха до новия дом на децата и предадоха събраните обувки, дрехи и играчки, в което се включиха ученици от цялото училище. Това се случи непосредствено преди Коледа, но не само по празници трябва да се сещаме за тези деца. Затова решихме да популяризираме една добра идея, която набира скорост и обединява хора с добри сърца от цялата страна- да събират пластмасови капачки.
Замисляли ли сте се, че капачките на пластмасовите бутилки, които използваме в нашето ежедневие са тежки, колкото самите бутилки, но са много по-малки и удобни за съхранение. За това са се досетили вече и са започнали тяхното събиране и рециклиране. В Плевен инициативата не е много известна и ние се заехме с нейното популяризиране. Очакваме всички ученици да станат посланици на идеята сред своите близки и да съберем много капачки. Средствата от инициативата ще насочим към деца в нужда. Да се обединим и всички заедно да помагаме на деца със специални образователни потребности, деца с увреждания, деца в институциите в тяхната творческа терапия !
Това споделиха второкласниците, когато посетиха всички класни стаи и раздадоха флаери, в които разказваха за своята идея, за да привлекат повече съмишленици. Това е една възможност да мислим благотворително през цялата година и заедно с това да се научим да пазим природата от пластмасовите замърсители. Още не сме решили дали ще се присъединим към националните инициативи с капачките, които събираме или сами ще организираме предаването им във фабрики за преработка, но това не е толкова важно, защото и в двата случая средствата ще бъдат в полза на хора в нужда. По- важно е да не се отказваме, защото заедно можем да постигнем много.
На централни места в СОУ „Иван Вазов” ще намерите контейнери за събиране на пластмасови капачки. Събирайте и пускайте!

Категории: Проекти