Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Карло Колоди ни учи на най-трудното изкуство - да бъдем добри

Карло Колоди ни учи на най-трудното изкуство - да бъдем добри - Изображение 1

Всяка година през април стартира един нетрадиционен поход- Походът на книгата. Детският отдел на регионална библиотека „Христо Смирненски” инициира разнообразни дейности, за да предизвика децата на Плевен да се включат в Голямото четене Учениците от нашия клас са традиционни участници в събитието още от първи клас, когато всички станаха читатели на голямата и модерна библиотека.

Всяка година маратонът е следван и от литературно състезание, а за патрон тази година бе избран Карло Колоди и неговата книга Пинокио, преведена на всички езици по света.

 

Състезанието на тема “Бъди честен, смел и безкористен” раздели на четири отбора учениците според цвета на бонбона, който всеки избра- лилав, зелен, червен и жълт. И забавлението започна. Впуснахме се в езикови и граматически загадки, които така ни увлякоха, че времето бързо мина. 

Слушахме откъс от книгата, който ни провокира да споделим своето мнение на тема „училище или лентяйство”. Записахме пословици и детски мъдрости за човешките добродетели и недостатъци. Откривахме съществителни, прилагателни, глаголи и сродни думи. Не ни препънаха и езиковите пъзели, нито заплетените народни умотворения. И така забавлявайки се преминахме през приключение, което ни предлага книгата на известния италиански писател Карло Лоренцини, който избира за свой псевдоним името на селцето, където е родена майка му – Колоди. Под това име издава първия си роман, където ни разказва за малко дървено човече, на което носът му расте при всяка изречена нова лъжа. Издялано от татко Джепето от обикновена голяма цепеница, каквито слагат в камините през зимата, но обикнато от своя баща, който продава старато си палто, за да му купи буквар и го изпраща на училище. Но Пинокио продава буквара си и купува билет за театъра на куклите. Запознава се с котарака и лисицата, които го отвеждат в Града на глупците и му показват Полето на чудесата, за да засади своите жълтици, от които ще израсте дърво с жълтици. Пинокио е нападнат от разбойници и завързан за едно дърво…След  много приключения Пинокио става истинско момче.

Безсмъртната творба на Карло Колоди ни кара не толкова да се чувстваме деца, колкото да съпреживяваме приключенията на неговия очарователен герой.

И когато се почувствате непреодолимо самотни, потърсете великата книга на Карло Колоди, тя ще ви спаси от самотата, тя ще ви помогне да преодолеете поредното сполетяло ви нещастие. И така ще се сдобиете с един приятел, който никога няма да ви предаде- това е той, Пинокио…

Снимки от незабравимото преживяване могат да се видят тук: https://photos.google.com/share/AF1QipPDdbzBWWF6AVqPB5L9Lc7AUKGaGWEQDYjTEZfyFC6Nfo9DH_qw8qxUofDuIM76Mw?key=TF9wblo2VVZXclNZRzc4SEJSMEpGRjlYcFBoZXFn

Категории: БЕЛ