Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата

Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата - Изображение 1

Когато художничката Ралица Енчева /за всички нас е майката на Ники/ ни гостува винаги се забавляваме. Този път тя ни запозна с нова техника, успешно адаптирана и приложима в час по изобразително изкуство във втори клас. Пред нас представи древната техника „Батик”.

Игра, съчетана с рисуване, творчество и елемент на загадка и изненада се оказва правилната формула за детско забавление, но и научаване на нови и полезни техники в изобразителното изкуство.

Историята разказва, че рисуването с восък, устойчив на боя, е древна форма на изкуството, разпространена още преди хилядолетия в Египет, Китай, Япония, Индия.

Конкретно за батик, има сведения, че възниква още преди повече от 2000 години. За негова родина се счита Индонезия и по-конкретно – остров Ява. Там, всички материали, необходими за  процеса, са лесно достъпни – памук, пчелен восък и растения, от които се правят различни растителни багрила. Батик е съчетание от думите амба („пиша“) и титик („точка“). marabu.bg

Батик е техника в изкуството и текстила, при която се използва восък, за да се изрисуват тъкани, картини, яйца, акварелна хартия. С Батик се предоставят уникални и широки възможности за творчество, но без компетентната намеса на Ралица Енчева това нямаше да се случи.

Художничката демонстрира пред любопитните детски очи техника, която се използва върху суровата хартия с маслени пастели. Тя запозна децата с взаимодействието им с вода и акварел

Техниката за рисуване с маслен пастел и акварел  се реализира на два етапа. През първия етап децата изграждат своите образи в рисунката с помощта маслен (восъчен, мазен) пастел или восък, като се стремят да го наслоят и наситят своята картина с цветове.

Следващият етап е много красива сол ефект. Докато боята е все още мокра, тя се поръсва с желаните кристали. Сол кристалите частично абсорбират пигмента, появяват се замъглени бели петна и няколко нюанса на боята.

При нас се появи и трети етап. Създадените проекти със зимни мотиви да се превърнат в поздравителни картички с коледни стихове, красиво опаковани, за да изложим и продадем на традиционния Коледен базар в нашето училище.

Ралица Енчева не само ни запозна с древното изкуство, но предостави пет свои платна за базара в училище. Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата, то печелим всички!

Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата - Изображение 2Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата - Изображение 3Когато изкуството и благотворителността се обединят в името на децата - Изображение 4
Категории: Проекти