Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Коледно математическо за второкласници

Коледно математическо за второкласници - Изображение 1

Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят и един от най-светлите и любими семейни празници. Празник на добротата, на мира и радостта, на мечтите и желанията, на надеждата за едно ново, по-добро начало Децата с нетърпение очакват подаръците на Дядо Коледа, а възрастните украсяват дома и приготвят трапезата, за да прекарат вечерта в радост, заобиколени от любимите си хора.
В навечерието на на този свят празник се събрахме в СОУ „Иван Вазов” на традиционното Коледно математическо състезание, в което взеха участие деца, които обичат математиката, от първи до дванайсти клас. А задачите- нетрадиционни, интересни и забавни доста затрудниха всички.

Подготовката за състезанието започна по-рано, защото победите, които завоюваха учениците от 2 „д” клас през миналата година дълго време ни радваха, но и много задължават.От друга страна всички видяха, че трудните задачи не са мисия невъзможна и всеки може да се нареди сред победителите. Подготовката вървеше успоредно вкъщи и в клас. Забелязваше се как всеки един открива света на математиката и и се впуска в „битката” със задачите от математическите състезания. Не е тайна, че те са доста по- различни от учебното съдържание, с което се занимаваме в час по математика, но и това ги прави забавни. Опитах се да изостря интереса на малките математици като предлагам разнообразни и нетрадиционни начини на решение, които им помагат последователно да откриват малките стъпки към решенията на задачите и така сами да достигат до верните отговори. Чертахме схеми и модели на решения, изследвахме различни възможности и не всички се оказваха верни, предлагахме няколко начина за решение на една и съща задача, но по достъпен и разнообразен начин откривахме верните отговори и се забавлявахме. Целта ми беше да избягам от репродуктивното учене и децата да виждат и усвояват различни стратегии на мислене, които да използват в своята работа, като това се надявам да се превърне в техен стил на учене и решаване на задачи.
Резултатът е повече от успешен и доказателствата не закъсняха. Все по- често чувах „хайде да решаваме от онези интересните задачи”. А със задачите от математическото състезание се престрашиха да се преборят Виктор, Виктория, Божена, Найден, Димитър, Дарина, Алекс, Александър Василев, Александър Пелов, Деяна и Мартин Цветанов. Всички те разбраха, че на състезатние е по- различно, защото всеки сам трябва да се справя със задачите и да открива трудните отговори, а това понякога е доста силно зареден с емоции момент, който поднася и изненади. Димитър завоюва първо място, Дарина е втора, а Алекс се нареди на трето място и получиха медали и грамоти. Щастливи сме от представянето на всички второкласници, защото постигнатите резултати са лична победа на всеки.
Надявам се това да мотивира учениците и с повече хъс да се подготвят за предстоящия втори етап през януари на международното състезание Математика без граници.

Категории: Математика