Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Малки регулировчици

Малки регулировчици - Изображение 1

Учениците от IV „д“ клас споделиха, че когато идват и се прибират от училище в района става огромно струпване на автомобили и хора, понякога има и задръствания. В тази ситуация много шофьори нарушават правилника за движение по пътищата. Забелязаха, че много автомобили спират точно пред входа на училището върху пешеходната пътека, за да слезе бързо ученик и вече знаеха, че според правилника за движение това е забранено, но често се случва. Така възникна идеята за новия ни проект, с който се включихме тази учебна година в „Идеите на малките в действие“. Хубавото е, че това е не само идея, а и реално приложена на практика наша детска стратегия, с която решихме да покажем на възрастните, че правилата трябва да се спазват.

Срещнахме разбиране и съдействие от родители, директора на училището и КАТ Плевен, които подкрепиха учениците и станаха наш партньори. Бащата на Калоян, господин Емил Димитров осигури професионално изработени пътни знаци, но предназначени за деца, както и светлоотразителни жилетки. Изпратихме писмо до Директора на КАТ Плевен и регулировчик стана партньор на инициативата. Той демонстрира работата на пътния полицай, припомни на учениците важните правила за преминаване през кръстовище и заедно с учениците заеха места на спорните пътни участъци пред и зад училището. Докато полицаят регулира кръстовището учениците следяха за правилното движение по пешеходните пътеки и когато автомобил спираше неправилно върху тях му беше показван знак „забранено спирането“.
Пътното движение не е игра и се изисква голямо внимание, затова на учениците не им беше лесно, но когато излязоха няколко пъти в най- натоварените моменти сутрин и на обед свикнаха с отговорностите. Забелязаха, че когато се появявяват със знаците по- малко шофьори нарушават правилата и не спират на пешеходните пътеки. Срещнахме усмихнати хора, които одобряваха и се радваха на нашата инициатива, както и мърморещи възрастни. Но за учениците това е крачка напред в правилата посока, защото усвояването на важни правила за безопасно движение на пътя е предпоставка за намаляване инцидентите с децата пешеходци. Ние трябва да предизвикаме промяната в пътната среда около училище и днес това се случи чрез реализиране на иновативен модел на практическа основа, като накараме родителите да мислят не само за собственото, но и за другите деца от училището. Надяваме се , че идеята ще продължи да се прилага, защото показвайки важните правила на възрастните децата се научават да ги спазват. И не на последно място- още един проект създаден и реализиран от „Малките мениджъри“ от IV „д“ клас от СОУ „Иван Вазов“, който отново беше номиниран сред най- добрите в страната в надпреварата за малки предприемачи "Идеите на малките в действие"

Категории: Проекти