Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Математиката учи нашите умове да мислят, а мисленето ни прави хора

Математиката учи нашите умове да мислят, а мисленето ни прави хора - Изображение 1

Обучението по математика е двустранен процес и в него участват активно няколко страни – учител, ученик и родител.  Часовете по математика са почти ежедневие в училище, но ако всеки преподаден материал не са упражни вкъщи, то малкият ученик трудно би се справил сам. Не е възможно да научиш някого на нещо, ако той самият не желае това. Решаването на задачи е придобиване на знания и опит за излизане от създадената от условието на задачата ситуация.

Натрупването на знания трябва да става постепенно, с надграждане и най-вече без пропуски. Изучаването на математиката от учениците в началните класове се осъществява чрез решаване на задачи, а учениците харесват нетрадиционните, решаването на които изисква съобразителност, досещане, находчивост. Те са и по-забавни, въпреки, че понякога могат доста да затруднят малките математици.

Давид Хилберг: „Една математическа задача трябва да е трудна, за да ни привлича, но все пак да не е напълно недостъпна, за да се присмее на усилията ни. Тя трябва да бъде пътеводен знак сред лабиринтите от пътища, водещи към скрити истини, и накрая да остави един спомен за удоволствие от успешното и решаване.“ 

Такива задачи се предлагат на математическите състезания и предизвикват децата да се занимават с математика на едно по- различно ниво. Математиката ги учи да мислят и не на последно място на постоянство, упоритост и трудолюбие. Това е само началото, но то ни отвежда в света на математиката, където се забавляваш и изпитваш удоволствие, когато решиш всяка една трудна задача. И когато още в първи клас успееш да се докоснеш до тази магия, то тя те завладява завинаги. Адмирации за родителите на учениците от I „д“ клас, които застанаха до своите деца и ги накараха да усетят удоволствието от това да овладеят мъчните задачи. Всяко дете показа страхотен дух, защото участието в национално състезание,  самостоятелнатата работа с един не лек формат, който предложиха съставителите на задачите е вече успех. Всичките 15 деца се справиха страхотно и не без основание са доволни от постигнатото. 

Нашите аплодисменти са за Алекс Василев, Алекс Пелов, Виктор, Виктория, Божена, която завоюва 1 място, Габриела, Деяна, която е на 2 място, Димитър и Дари, които делят 3 място, Мартин Рангелов, Марио, Найден, завоювал 3 място, Николай, Преслава и Христин. 

отличен

Категории: За родителите