Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Национален литературен конкурс "Едно невероятно пътуване във времето"

Национален литературен конкурс "Едно невероятно пътуване във времето" - Изображение 1

Всяка година учениците от IV „д“ клас с удоволствие участват литературния конкурс обявен от регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Произведенията, които изпращаме винаги са били забелязвани и получавахме грамоти за отлично представяне.
Тази година XV Национален фестивал на детската книга в Сливен е под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. В програмата е включен и Национален литературен конкурс на тема: “Едно невероятно пътуване във времето“ , в който се включихме с нашите въображаеми пътешествия назад във времето и се срещнахме с исторически герои и събития.
Други пък с машина на времето се пренесоха напред в бъдещето в нови измислени светове.Тази година със свои творби участваха Дамла Симона, Никол и Цветомир, които получиха грамоти и писмо до директора, в което се изказва задоволството на организаторите от тяхното участие.
Дамла беше поканена от организаторите да присъства лично на награждаването, защото е класирана на второ място в раздел проза.
В своята творба се връща назад през тунела на времето и попада в Английския двор при своята любимка Кралица Елизабет I Тюдор и благодарение на английския език, който изучава разговаря с нея. Редуват се неприднудено детско описание на мрачния дворец, придворните, кралицата и необикновената среща на момичето със своята любимка или по- точно детската и представа за нея. Благодарение на своя интерес към кралицата Дамла знае много за времето на нейното управление и споделя една тайна с нея. Разказва и за заговора, който подготвя срещу нея Мери Стюарт и така спасява от смърт Елизабет I Тюдор- най- великата кралица на всички времена. И както става в приказките получава кралска титла и покана да остане в английския двор, но се връща в своята страна, защото, както тя сама казва „вкъщи е най- хубаво“.
Дамла не успя да присъства на награждаването, защото то съвпадна с външното оценяване , на което тя се яви в края на четвърти клас, но беше приятно изненадана от голям пакет, който получи. В него освен грамотата и разнообразните подаръци книги, чаша, сувенири, тениска, статуетка със знака на фестивала , може би най- ценното е книга с наградените творби, в която е отпечатана и нейния разказ. Пожелаваме и да издаде още много свои книги и я поздравяваме за упоритостта, с която върви напред и както се вижда успява.

Категории: Творчество