Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Най- старите, живи и до днес, жители на България

Най- старите, живи и до днес, жители на България - Изображение 1

Единствените, дишали един въздух с Аспарух, Симеон Велики, Паисий, Левски и с теб!
Байкушевата мура- 1200 години, Летен дъб в село Забернов- 900 години, Дъб в село Звездец- 700 години, Чинар в град Варна- 1000 години, Летен дъб в село Муселиево- 700 години, Мура в град Банско- 1000 години. Едни от най-старите вековни дървета са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, намиращи се в землището на град Исперих.

Чинар- 1100 години в село Белащица. Този чинар е най-дебелото дърво в България. Обиколката на стъблото му е около 13м. Възрастта му се изчислява на около 1000г. Бележитият наш писател Пенчо Славейков е обичал да отсяда често под неговата сянка
Село Гранит се гордее със своя величествен дъб, който е висок 22,40м. и е на 1640 г. Според специалисти това е най-старото дърво не само в България, но и в Европа. Дъбът бил обожествяван от славяните поради неговата дълговечност и завидна жизненост. Това дърво е истинска ценност и природна забележителност за нашата страна.
Оказа се, че и в Плевен има вековни дървета и едно от тях се намира съвсем близо до нашето училище до блок „Бреза“. Това е вековен летен дъб. Учениците от IV „д“ клас отидоха при столетника и видяха табелката за защитен обект, на която преди това не са обръщали внимание. Това ги предизвика и да прочетат малко повече за дъбовете и научиха, че в света се срещат около 500 разновидности на дървото. В Европа растат 15 – 16 вида, по-голямата част от които са вечнозелени, средиземноморски дъбове. В България естествено се срещат 7 вида. Повечето от тях са листопадни и само един е вечнозелен.
Това е малка част от интересните факти, които открихме, започвайки работа по проекта „Повече дървета? Да, моля“!
Истински есенни вълшебства измайсторихме от сухи листа, а Никол и Симона ги претвориха във фантастични презентации, в които майсторски се преплитат езика на изкуството и информационните технологии. Но за това не може да се говори, те трябва да се видят!

Категории: Проекти