Милена Борисова
Първи стъпки в училище

"Не съществува друго качество за надмощие освен добротата." Лудвиг ван Бетховен

"Не съществува друго качество за надмощие освен добротата." Лудвиг ван Бетховен - Изображение 1

Според Дийпак Чопра „Най-мощните форми на даване са нематериални. Дарове като загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов са измежду най-ценните, които можем да предложим. Когато срещнеш някого, можеш безмълвно да го благословиш, като му пожелаеш здраве, щастие, радост и веселие. Този вид мълчаливо даване крие огромна сила.”
За щастие децата имат огромно количество от тях и раздават с пълни шепи, дори без да се замислят. Те са по детски чисти , откровени , усмихнати , позитивни, даряващи, непринудени…

Още в първи клас учениците от III Д клас показват своята съпричастност към децата в нужда. Често разговаряме, че от материалните неща имаме нужда, но много по- ценни и значими са другите, нематериалните, които усещаш със сърцето си. Съпричастността, разбирането и детското приятелство са ценности, които нямат материални измерения, но са много скъпи. Коледа е християнски празник, който ни отваря вратите към тези ценности и ни кара да се замислим за истински важните добродетели, а при децата ги има в изобилие. Празникът е само повод, за да поставим акцент и да предизвикаме децата да проявят своята доброта, съпричастност и истинско детско приятелство.
Всички ученици с радост приеха идеята да поканим децата от ЦНСТ Плевен в клас и да празнуваме заедно, защото и преди сме го правили. Посрещнахме ги на входа на училището и като стари приятели седнахме в класната стая. Изтеглихме първите късмети от баницата и гостите ни поздравиха със стихове. Пиеса за вярата в доброто в хората ни представиха от Християнска организация. И може ли детски празник без подаръци и то преди Коледа? Гостите от организацията раздадоха подарък на всяко дете и трудно беше да се спази обещанието всички заедно да отворим кутиите, защото детското любопитство е толкова силно! Изненадата беше голяма: разнообразни плюшени играчки, шоколади, бонбони, шапки, ръкавици, кожена топка, различни игри, дрехи, обувки, цветни моливи и какво ли още не. Всеки получи подарък, различен от всички останали и дълго разглеждаха и се радваха. И пак по детски без много да му мислят си размениха получените дарове, на всеки каквото му харесва.
Надявам се тази среща да остави малка следа в душата на всеки!

 Съпричастност

Категории: Творчество