Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Ние сме първокласници

Ние сме първокласници - Изображение 1

Много тържествено и вълнуващо премина първият учебен ден за първокласниците от I „д“ клас на СОУ „Иван Вазов“ в Плевен. Всеки ученик получи медальон с картинка и своето име, за да се запознаят . Строени пред входа видяха знамето на училището и чуха думите на директора, който ги поздрави. С биенето на звънеца и менче с вода ги покани в класната стая. Там бяха посрещнати с традиционна българска погача, мед, китка здравец и пожеланието:


„Хлябът е божество ! Да се хвърля хляб е грехота, дори трохите не се газят. Пред хляба лоши думи не се изричат. Към хляба посягат само чисти ръце.Българинът посреща с него най- важните моменти от своя живот . Хляб се меси за новородено, с хляб се посреща младото семейство, хляб има на трапезата ни на най- светлите християнски празници Коледа и Великден. Без хляб няма живот ! Хлябът е свещен ! Ето затова днес посрещаме първокласниците с българска погача. Към нея добавихме мед, защото той е символ на трудолюбието на пчелите, защото заедно ни чака много работа и игри. Добавихме и стръкче здравец, за да сме здрави и да успяваме.“
На чина откриха буквара и учебниците за първи клас. Родителите се съгласиха със своите деца, че те вече са ученици и трябва да започнат своя първи учебен час. Последваха много забавни игри с букви и цифри, които ще бъдат наши приятели през учебната година. Заедно с това направихме много снимки, които може да видите по- долу.
Пожелаваме си ползотворна и изпълнена с детски усмивки учебна година.

Категории: За родителите