Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Отбелязахме световния ден на книгата

Отбелязахме световния ден на книгата - Изображение 1

23 април - Световният ден на книгата, се чества в цял свят от 1996г. по решение на Юнеско. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели. Датата е избрана заради важните литературни събития, които я съпровождат – смята се, че на този ден през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир, а други изтъкнати писатели, като Морис Дрюон и Владимир Набоков, са родени именно тогава.
За малките читатели от II „д” клас на СОУ „Иван Вазов” това е ден, за който се готвихме дълго, защото зад всяка книга стои една история. История за нейното написване, но и за нейното производство, достигането до пазара и попадането и в детските ръце, за да бъде прочетена и да остави следа в душата на детето.


В началото на учебната година госпожа Милена Борисова предложи да събираме стара хартия и заедно с учениците решихме да организираме акция. Родителите ни подкрепиха и помогнаха да я предадем в пункт за вторични суровини. Първата акция проведохме през зимата, а през пролетта още една. Получихме около 20 лева, с които решихме да купим нови книги за класната библиотека и всички да ги прочетем. Заедно с това научихме как се изработват книгите и как старата хартия, която се рециклира спасява дървета и запазва природата около нас.Решихме, че е време всеки да посети книжарница, да избере и купи сам своята книга.
Посетихме книжарница Приятели в центъра на Плевен, след като бяхме разговаряли и предупредили за нашето посещение. Посрещнаха ни усмихнати дами, които ни разказаха за историята на книгите и пътя и през вековете. Нямахме търпение да разгледаме книгите, а те са толкова много. Но първо се справихме с кръстословицата, която ни бяха подготвили и открихме имената на приказните герои скрити в загадката.

И започна най- приятната част- да се потопим в новите книги. Разгръщахме новите страници, докосвахме се до много книги, разглеждахме интересните илюстрации и ни беше много трудно да изберем. Въпреки топлото време и новите преживявания не се чувствахме изморени, защото да избереш книга се оказа невероятно преживяване за малките второкласници. Надяваме се, че всеки ще прочете своята книга, а и Принцът и просякът, Хвърчащата класна стая и Том Сойер, които подбрахме за класната библиотека.

Категории: Проекти