Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Планетата Земя- предложение за по- лесно обобщение

Планетата Земя- предложение за по- лесно обобщение - Изображение 1

Какво представлява Слънцето?
Слънцето е най-големият обект в Слънчевата система. То е огромно пламтящо кълбо с температура 6000 градуса, по голямо от Земята 100 пъти.
Звездите са небесни тела, които светят със собствена светлина. Те излъчват топлина и светлина.
Слънцето е най– близката звезда до Земята, затова ни изглежда толкова голямо, за разлика от другите звезди, които виждаме като слабо светещи точки.
Земята има формата на кълбо и е единствената планета от Слънчевата система, на която има живот.
Тя извършва два вида движения. Денят и нощта непрекъснато се сменят, защото Земята се върти около своята ос за 24 часа- едно денонощие.
Земята обикаля по орбита около Слънцето за една година. На това движение и наклона на земната ос се дължи смяната на сезоните.
През лятото Слънцето “се издига” високо над земната повърхност и я огрява по- силно, защото лъчите му падат почти под прав ъгъл. През зимата лъчите му падат под поголям наклон и загряват по-слабо земната повърхност. През лятото дните са дълги, а през зимата–къси.Следователно през лятото е по-топло, защото Слънцето е високо и грее по- дълго време.
Какво е планета?
Планетата е голямо космическо тяло, което се върти около звезда и отразява нейната светлина. Открити са девет планети в нашата Слънчева система. Меркурий, Венера, Земя и Марс са планети, разположени сравнително близо до Слънцето. Те са скалисти планети. По-отдалечени от Слънцето са планетите Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, които представляват огромни кълба газ. Най-отдалечена от Слънцето е Плутон. Тя е и най-малката планета, цялата покрита с лед. Всичките девет планети обикалят около Слънцето в различни орбити. През 2006 година водещи астрономи приемат Плутон за по-малко космическо тяло и се приема, че тя вече не е в групата на планетите.
Какво е слънчева система?
Това е нашето Слънце и всичко около него (планети, луни, комети, астероиди и др.). Слънчевата система има елипсовидна форма. Девет планети с техните луни, комети, астероиди и други космически тела се движат в орбита около Слънцето. Астрономите считат, че Слънчевата система е на повече от 4 милиарда години.
Луната е скално кълбо, обикалящо около Земята. Тя се нарича естествен спътник на нашата планета, защото се движи по орбита около Земята и е единственият и естествен спътник. Тя не излъчва собствена светлина, ние я виждаме, защото Слънцето я огрява. Луната се променя, защото при движението и около Земята ние виждаме само тази страна на луната, която е осветена от Слънцето.
Юрий Гагарин е първият човек, излетял в Космоса през 1961 година.
В презентациите ще намерите много снимки, които ще ви помогнат да научите повече.