Милена Борисова
Първи стъпки в училище

"Походът на книгите" пристигна при учениците от I Г клас от НУ "Патриарх Евтимий"

"Походът на книгите" пристигна при учениците от I Г клас от НУ "Патриарх Евтимий" - Изображение 1

XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“ през 2022 г. стартира на 2-ри април - Международният ден на детската книга и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Кметът на Плевен господин Георг Спартански прочете част от Книгата на Марк Твен Том Сойер на малките първокласници от I Г клас на НУ „Патриарх Евтимий”, които вече познават всички букви и уверено сричат. Господин Спартански доста артистично представи откъс от своята любима книга от детството. Малките първокласници бяха впечатлени от невероятното остроумие, и находчивост на палавника Том Сойер. Децата обещаха, че ще прочетат книгата, а от своя страна Господин Спартански прие с удоволствие да им връчи удостовереният в края на първи клас.  Учениците благодариха на кмета на град Плевен за прекрасното преживяване и му пожелаха Светли Великденски празници. Споделиха, че са щастливи и много им е харесало преживяното.

Инициативата  подкрепя на грамотността и любовта към книгите. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата, както и да информира по отношение на темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Участници в „Походът на книгите“ отново участват известни българи, които се срещат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат.

 В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието, заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вице-премиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Категории: Проекти