Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Щастието е възможно

Щастието е възможно - Изображение 1

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на страната. Целта на организаторите е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга. Не на последно място да се провокира въображението и творчеството на децата.
Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областната администрация, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства.
Учениците от 3 „г“ клас на НУ „Патриарх Евтимий“- Плевен разговаряха, обсъждаха, коментираха и записаха своите размисли на тема „Щастието е възможно“. Родителите регистрираха творбите в раздел проза и поезия.
Щастливи сме, че стихотворението на Ева Антонова е отличено и заедно със своите родители са поканени да вземат участие в тридневната програма на фестивала в Сливен – от 8 до 10 май, която е палитра от събития - премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян и др. Планиран е литературен маратон с писатели и издатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища, представяне на издателства, връчване на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2024 г. Ще се проведат изложби, майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация, театрални представления, концерти, карнавално шествие и др.
На специална церемония на 10.05.2024 г. се състоя награждаването в Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен, където в раздел ПОЕЗИЯ - I възрастова група в Национален литературен конкурс на тема "Щастието е възможно", обявен в рамките на програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2024 г. бе отличено стихотворението на Ева Иванова Антонова, ученичка от III г клас на Начално училище "Патриарх Евтимий" - гр. Плевен.
Над 60 деца и юноши са наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В двата конкурса се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

Щастието е възможно - Изображение 2Щастието е възможно - Изображение 3Щастието е възможно - Изображение 4Щастието е възможно - Изображение 5
Категории: Проекти