Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Светослав Бърканичков- за професията на професионалния спортист

Светослав Бърканичков- за професията на професионалния спортист - Изображение 1

Традиционно малките предприемачи от III Д клас от Вазов се включиха в Световната седмица по предприемачество. От първи клас със своята учителка Милена Борисова и със съдействието на родителите си работят по програмите по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт България. Темата за професионалния спортист беше подсказана от самите ученици, защото всички обичат спорта, Евгени тренира скокове на батут, Алекс и Марти са запалени футболисти и използват всяко свободно време, за да тренират и участват във футболни състезания, Димитър вече има медали от лекоатлетически турнири, Виктор упорито тренира плуване и вече има успехи. Катрин тренира гимнастика, а Христин- спортни танци. Но това е само едната страна на нещата. Затова като доброволец консултант в часа се включи Светослав Бърканичков.

Бърканичков е бил професионален футболен играч, но в момента е треньор. Той е играл в много български отбори. Бил е и двукратен шампион на България-през 2001 г. и 2004 г. Вицешампион и носител на купата на ПФЛ през 1997г. с Нафтекс. За шампионска лига е играл два мача с Левски.
Учениците научиха много за ранното кариерно ориентиране и по-задълбочено познаване на уменията необходими за професията на професионалния спортист. Пред малчуганите от трети клас, футболистът разкри част от света на футбола, че добрата игра се постига с много тренировки и усърдна работа.
Всъщност училището и спортът имат много общо- развиват интелекта, абстрактното мислене и ако вървят ръка за ръка могат да поставят началото на един стабилен и отговорен живот:,,Както се раздавате на терена, така трябва да се раздавате и в училище”-поясни Бърканичков. Това е и основната формула за успех!
Това, което дава училището е необходимо за развитието на всеки един спортист със спортни дарования Какъв режим трябва да спазва всеки, който е стъпил на полето на високото спортно майсторство, за стриктната дисциплина, хранителния и дневен режим, всекидневните тренировки, които понякога изпълват целия ден и малкото време за почивка, което трябва да се използва пълноценно, за да се възстанови състезателят за следващите тренировки разговаряха учениците със своя гост.
Господин Бърканичков сподели със своите малки събеседници спомен от своето детство, с което им показа, че футболът не е само забавна игра, но и отговорност, която изисква много жертви. Той очерта важните знания, които получават учениците в училище, за да успеят да изработят успешни стратегии на игра, да прогнозират и открият слабите страни на противника и точно там да го атакуват.Сподели, че без началното, основното образование и дипломата за завършено средно образование спортистите не могат, нещо повече, разказа за изискванията на големите отбори към образованието и успеха в училище на техните играчи. Сравни футболната игра с математиката, защото всеки треньор трябва да избере печелившата схема за игра на своя отбор. Начерта на дъската различни възможности за игра и очерта полетата на действие на всеки футболист. Той сравни футболната игра с работата на учениците в училище, защото всеки има своите задължения и работа и ако не се изпълняват отговорно, то съдията показва картони и ги вади от играта. Разказа колко важна е работата на треньора и как той се отказва от играчите, които не спазват правилата и не се съобразяват с общата стратегия на отбора. Децата с интерес слушаха и по детски обясняваха футболните правила и откриваха по нов начин магията на футболната игра.
Всички, които нямат високи спортни умения, но имат интерес към спорта разбраха че също могат да бъдат близо до нега, като изберат професии свързани със спортистите и тяхната работа. Забавна презентация беше подготвила госпожа Борисова за професията на диетолога, физиотерапевта, кадито, което носи стиковете за голф на голфърите и получава процент от тяхната заплата. Спортните коментатори и журналистите, които имат възможност да са близо до своите идоли и да им задават въпроси, които ги интересуват. За професията на мажоретките и личните треньори, та чак до продавачите на хот дог на стадионите, която се оказа не чак толкова лесна, колкото на пръв поглед изглежда.
Не мина и без игра на стадиона. Всички заедно момичета и момчета бяха разделени от футболиста на два отбора, подредени на своите постове и играта започна.Въпреки краткото време всички с усмивка споделиха, че са доволни и щастливи от наученото. Без притеснения казаха на своя нов приятел, че много го харесват и са го гледали в предаването Сървайвър, а той обеща при следващата им среща да им разкаже и за него.

Категории: Проекти