Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Моята паричка-печеля, харча, спестявам

Моята паричка-печеля, харча, спестявам - Изображение 1

<<МОЯТА ПАРИЧКА- ПЕЧЕЛЯ, ХАРЧА, СПЕСТЯВАМ >>

се организира като част от “Световна седмица на парите 2023г.” В НУ „Патриарх Евтимий” във  II „г” клас . Учениците се запознават се с произхода на парите проследяват как са изглеждали от тяхното създаване до наши дни. Как са създадени банките и монетите, а по- късно и банкнотите. След решаването на няколко финансови задачи за печеленето, харченето и спестяването на пари всеки ще създаде своя проект за банкнота- от съществуваща или измислена от тях валута. Децата ще развихрят своето въображение и кой знае? Може в следващите години да пазаруваме с банкноти създадени от деца…

От 20 март до 30 април 2023 г. чрез сайта на конкурса децата могат да подават своите проекти. Онлайн гласуване на публиката и авторитетно жури ще определят петима победители, които ще получат специални награди. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк. Издателствата Клевър бук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата се провежда в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България.

Учениците от втори „г” клас, с с учител Милена Борисова, през цялата учебна година работят в дейности по интереси „Бъдещето това съм аз”, свързани с с предприемаческата култура още от ранна детска възраст.

Те с интерес създават свои продукти, , рекламират ги и предлагат на училищния базар. Много забавни са знанията, свързани с произхода и историята на парите, банките и монетния двор.

Малките предприемачи вече знаят, че парите  не идват от портмонето на мама и татко, а имат много дълга и интересна история преди това.

Зареждащи са и срещите с родителите доброволци, които представят своите лични умения, свързани с интересни професии и занимания. Логично е и участието на малките второкласници в международната инициатива

Световната седмица на парите е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

През 2023 г. за 11-та поредна година провеждането на Световната седмица на парите в България се координира от JA Bulgaria, с институционалната подкрепа и партньорство на Министерството на финансите и Министерство на образованието и науката.

 

Моята паричка-печеля, харча, спестявам - Изображение 2Моята паричка-печеля, харча, спестявам - Изображение 3Моята паричка-печеля, харча, спестявам - Изображение 4
Категории: Проекти