Милена Борисова
Първи стъпки в училище

В час по предприемачество родители представят професии

В час по предприемачество родители представят професии - Изображение 1

Представянето на интересни професии пред учениците от II „д” клас продължава през цялата учебна година и е свързано с обучението по предприемачество по програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Родителите на децата с голям интерес и доста успешно участват в часовете като доброволци и разказват за професиите си, за своя бизнес и своята работа. Часовете са толкова забавни и креативни, че все повече родители присъстват и като слушатели в час.

Този път ни гостува екип от семейството на Божена, защото всички заедно познават и участват в дистрибуцията на кафе. Оказа се, че за да предлагаш на пазара продукт се изискват много знания и работа. Божена, нейният брат Преслав и майка и Невена представиха много материали свързани със страните производителки, различни сортове кафе, най-голямата борса за ценната напитка, както и нейните предимства и недостатъци. Видяхме как изглежда растението,огромните плантации и хората, които го произвеждат и етапите на обработка, през които преминава, за да достигне до масата ни като топла глътка ободряваща напитка. За пазара е важна и цената на продукта, за която научихме много. Божена ни представи различни възможности за претворяване на кафето в изкуство, за което не се бяхме досетили и можем да използваме в нашата работа.
Всички разгледаха зърната от различните сортове и помирисаха аромата на растението, дори схрускаха зрънце кафе и усетиха горчивия му вкус. Така всички научихме, че за да предлагаме на пазара продукт, то трябва да го познаваме добре, така както ни го представиха нашите гости. Но само това съвсем не е достатъчно, необходими са много труд упоритост,честност, постоянство и гъвкави и индивидуални решения, съобразени със всеки клиент и пазар. Всъщност, от това което видяхме стана ясно, че през годините семейството е разработило своя собствена бизнес стратегия за разпространението на кафе, в която имат значение и най- дребните детайли.
Учениците гледаха с интерес всеки материал и научиха много за кафето и неговия път от далечните страни до нашата трапеза. Важна беше и работата в екип на Божена Преслав и тяхната майка, които освен задълбочената подготовка и представяне поднесоха на децата и вкусен детски шоколад. А ние на свой ред показахме нашите детски усмихнати сърца в знак на благодарност.

Категории: Проекти