Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Ваканцията и лятното четене

Ваканцията и лятното четене - Изображение 1

Започна втората лятна ваканция за второкласниците от II „д” клас. Последните дни подсказваха, че с нетърпение очаквате дългите летни дни, изпълнени с игри и забавления. Заедно изчислихме, че повече от 100 дни ще почивате, играете и лудувате. И въпреки, че не ми се вярва да се уморите от игри, ви предлагам да се запознаете с очарователните детски герои, които ще ви накарат да се забавлявате много, но и да научите интересни факти от историята на България, нейната природа и забележителности, за живота на хората и детските лудории на героите от книгите.

Заедно прочетохме, че Емил е петгодишно хлапе, което изглежда добричко, когато не крещи, и за което никой в село Льонеберя не може и да допусне, че един ден ще стане председател на общинския съвет. Емил прави само пакости или ако не прави — то те му се случват.
От написаното за Матилда от Роалд Дал разбираме, че тя е невероятно дете - още преди да тръгне в първи клас, прочита всички книги от местната библиотека, умее и да прави сложни изчисления на ум. Макар че никой не й обръща внимание, тя е единствената, която може да се противопостави на мис Трънчбъл - зловещата директорка на училището.
Малкият палавник Том Сойер от произведението на Марк Твен, който тайничко си похапва от сладкото на леля си, постоянно пристъпва забраната й да се къпе в реката, не внимава в час или се забърква в най-невероятни щуротии, мигом печели сърцата ни. Находчив и палав, благороден и смел, той преживява необикновени приключения - разкрива убийство, губи се в пещера, намира съкровище… и първата си любов.
Животните ще те отведат в приказния свят на басните и чрез своите постъпки ще ти открият безкрайния свят на човешките добродетели и недостатъци.
В чудния свят на българското минало по забавен начин ще те отведат приказките и легендите от христоматията за деца- „История на България в приказки и разкази”.
Историята на една дървена кукла, която оживява стоплена от човешката обич и доброта ще откриете в книгата „Приключенията на Пинокио”.
В истински царски дворец ще попаднете, когато прочете за приключенията на храбрия Лукчо, който се противопоставя на господството на алчните владетели принц Лимон, барон Портокал и дук Мандарин.
Законите на джунглата научава малкото момче Маугли, където е отгледан от глутница вълци. Среща своите приятели мечката Балуму и черната пантера Багира и с тяхна помощ побеждава враговете си и страшния куц тигър Шир Хан.
Мили деца, книгата е мълчалив, но добър приятел за всеки. Доверявайте се на книгите си. Те мълчат, когато е нужно и споделят съвети, когато сте готови да ги чуете и разберете. Не забравяйте, че те са ваш спътник и помощник по пътя на знанието.

Списъкът с книгите за четене през лятната ваканция е препоръчителен, но ако ги прочетете ще ви бъде по-лесно и ще знаете повече в час по четене, ще се справяте по-добре с трудните преразкази и съчинения. Записвайте в Читателския дневник или си направете ваш в тетрадка по желание.
В началото на 3 клас ще представите и разкажете за тази книжка, която ви е впечатлила най-много.
От 1 юни стартира инициативата Забавното лятно четене. Децата могат да попълват свой онлайн читателски дневник. Прочети още на:http://azdeteto.bg/knigi/dari_kniga.html

Как да си направим читателски дневник ?

1. Решете какъв да бъде външният вид на вашия читателски дневник. Можете да закупите готов от книжарницата или да го направите от тетрадка, която сами изберете.
2. Първата страница е заглавната страница на вашия дневник.
На нея напишете имената си. Може да я украсите с рисунки, колажи и крилати мисли за книгите и четенето.
3. Втората страница е списъкът от книги, който ви е препоръчан за лятно четене, залепете го.
4. Как да запишем книга? /примерен план/
• Автор /кратки данни за него или интересни факти от живота му; снимка; други творби от него/;
• Заглавие на произведението;
• За какво се разказва в книгата?
• Кои са главните герои в книгата?
/Разкажете накратко за тях. Кои герои харесвате? Кои герои не харесвате? Защо?/
• Разкажете момент, който ви е харесал или го препишете.
• Препишете любима мисъл, реплика на герой или поука и извод от прочетеното.
• Нарисувайте или залепете картинка, свързана с прочетеното.
Приятно попълване на дневника!

Препоръчвам ви следните книги, но можете да изберете и други, които ви харесват в библиотеката и книжарницата.

УЧАСТВАЙТЕ В ЗАБАВНО, ЛЯТНО ЧЕТЕНЕ!
„Приключенията на Пинокио”-Карло Колоди
Прикзки на други народи, Приказки- Елин Пелин
„Малкият принц“ - Антоан дьо Сент Екзюпери
„Приключенията на Лукчо“ - Джани Родари
„Повести за Карлсон“, Емил от Льонеберя”,
“Роня – дъщерята на разбойника” - Астрид Линдгрен
„Басни“ – Лафонтен, Езоп
„Приключенията на Том Сойер“ - Марк Твен
„История на България в приказки и разкази”-Христоматия
по родна история

Препоръчвам ти и произведения по избор:
„Мечо Пух“ - Алън Милн,
„Книга за джунглата“ - Ръдиард Киплинг
„Деца играят вън”-Георги. Данаилов
”Бъди ми приятел”-Юлия Спиридонова
”Детективите”- Агата Лари
„Сам Силвър тайният пират”- Джан Бърчет и Сара Воглър

Някои произведения можете да свалите по- долу и да четете в електронен вариант.
Използвани са материали от Електронна библиотека.

Категории: БЕЛ