Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Вече сме грамотни!

Вече сме грамотни! - Изображение 1

Традиция е, когато първокласниците изучат всички букви да споделят наученото със своите близки. Предполагам, че колкото учители има, толкова са и идеите за този ден. Аз и учениците от I ”д” клас спазихме тази традиция и организирахме малък празник, като подготовката започна доста преди да стане дума за това, защото представата ми за подобна изява е далеч по-различна от традиционните “думи”, които госпожата раздава на учениците, те ги научават и закичени с коронки с букви, ги възпроизвеждат подредени пред родителите.Та нали децата трябва да извикат „Ние вече сме грамотни” и да отпразнуват този факт.

Идеята децата да се забавляват и в същото време да демонстрират своите умения и нови знания постигнахме като всяко дете само реши какво да представи, за да демонстрира най-силните си страни и да му е приятно да се представи пред публиката. Така децата се чувстват уверени и се забавляват. Разбира се, аз и родителите помагаме на децата да направят своя избор, ако има нужда. А за да покажем, че вече сме грамотни поканихме театър „Палячо” и актьорите Христо Домусчиев и Мариета Калъпова, които зададоха много гатанки на малките ученици, за да проверят познават ли буквите и могат ли да четат. Нищо не липсваше на нашето детско парти. Споделихме, че сме безстрашни първокласници и не се плашим от букви и задачи, защото вече сме големи ученици и с много труд успяваме. Сбогувахме се с най-ценното - букварчето, показахме, че читанката е наш приятел, благодарихме на братята Кирил и Методий за светлината, която са ни дали и показахме колко важно е училището. Зададохме много гатанки и сложни математически задачи към публиката, насладихме се на музикални пиеси, изпълнени на йоника, майсторско гимнастическо съчетание на земя и прекрасен танц ча ча. Научихме интересни факти за котките, както и най-честите повреди при компютрите.Всичко това, поднесено с умела актьорска игра и любими детски песни, изпълнени от солисти и всички деца, направиха преживяванията ни незабравими.Родителите оцениха труда на малките ученици и им поднесоха любимата детска книга „Ние врабчетата”. И като на празник не минахме и без страхотна торта, но във формата на книга, изпъстрена с всички букви.
Ако някой е разочарован или доволен от преживяното може да сподели своето мнение тук. Но за едно съм сигурна: присъствахме на истински детски празник, на който страхотни първокласници извикаха: „Грамотни сме”.

Категории: За родителите