Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Великденско математическо състезание за първокласници

Великденско математическо състезание за първокласници - Изображение 1

Важна е първата, най-малката стъпка…Но от нея започва пътят на всеки и понякога е трудно да вървиш сам. Децата имат нужда от подкрепа, одобрение, интерес към тяхната работа, това ги мотивира, стимулира и им помага да вървят уверено напред. А когато става въпрос за математика е още по-сложно. Но когато се запали пламъчето на интереса това може да определи живота на детето.
Първокласниците с голям интерес участват в математическите състезания, но там задачите са по-сложни, въпреки, че форматът за най-малките е много интересен и до голяма степен прилича на забавен ребус.
Това увлича малките математици и те бързо преминават през задачите и не забелязват хитрите уловки, които са им подготвили авторите. За да натрупат повече опит и да се справят по-добре учениците имат нужда да се запознаят с формата на състезанието предварително, затова под статията помествам задачи, които вече са давани на състезания и може да са от полза.
Великденското математическо състезание се провежда ежегодно през април за ученици от I до XII клас. През тази година състезанието ще се проведе на 12 април в големите градове на страната, като навсякъде учениците решават едни и същи задачи. В Плевен домакин е СОУ „Иван Вазов“.
Учениците решават 15 задачи с избираем отговор, като за верен се приема само един отговор. Когато се посочи друг отговор задължително се записва отговорът на задачата, в противен случай отговорът не се приема за верен. Задачите от 1 до 5 се оценяват с по 3 точки, от 6 до 10 с по 5 точки и от 11 до 15 с по 7 точки. Участниците работят два астрономически часа

Категории: Математика