Милена Борисова
Първи стъпки в училище

Ян Бибиян- мюзикъл за непослушното и палаво хлапе

Ян Бибиян- мюзикъл за непослушното и палаво хлапе - Изображение 1

На 30 ноември посетихме музикално- сценична приказка "Ян Бибиян" - съвместна продукция на Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова".
Едноименният мюзикъл пресъздава моменти от двете части на детския роман от Елин Пелин - "Ян Бибиян" и „Ян Бибиян на Луната".
Автор на музиката към мюзикъла е Димитър Вълчев. Спектакълът е постановка на Явор Радованов, сценограф е Иван Велчев. Диригент на оркестъра е Славей Тинчев, а главните действащи лица са солисти на Общински хор "Гена Димитрова".
Знаете ли, че Елин Пелин е автор на първите български фантастични романи за деца “Ян Бибян” и “Ян Бибиян на Луната”?

В тези книги за деца на големия писател, четем за историята на малкия немирник Ян Бибиян, който се сприятелява с дяволчето Фют , как то сменя главата му с глинена. Четем как Ян Бибиян попада във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и след чудни и смели приключения успява да се спаси. Намира и нови приятели.
Страданията на Ян Бибиян и борбата му да се освободи от злото облагородяват душата му, каляват волята му, правят го смел и предприемчив.
Така той се качва на Луната и успява да постигне мечтата, която от векове е движила непримирими учени с буйна фантазия. Видяното предизвика един от най-сериозните въпроси във връзка с преображението на Ян Бибиян: можеше ли да се роди откривателят, ако не беше преди това непослушно и палаво дете?
Предстоят още много коментари, задаване на въпроси и търсене на отговори в клас, защото видяното ни развълнува толкова, че след приключване на спектакъла се качихме на сцената и надникнахме зад декорите, където открихме непослушното хлапе Ян Бибиян и се снимахме с него.

Категории: Творчество