Милена Борисова
Първи стъпки в училище

За любовта към хубавата книга

За любовта към хубавата книга - Изображение 1

Така както мечтите са безкрайни и хубавите книги нямат край.Но книгите и любовта към словото днес изглеждат като архаична добродетел, която е била жива едва ли не по времето на нашите баби и дядовци. Някой смятат, че всичко това се дължи на промените и бурното време, в което живеем, но всяко време е бурно за съответното поколение. Според други вината се пада на компютрите, интернет, телевизията и електронните игри, а според трети всичко опира до семейството и неговото отношение към проблема.
Всяко поколение деца си има своите изкушения, но любовта към книгите се оформя постепенно, но отношението към тях трябва да бъде изградено от родителите, защото нито детската градина, нито учителите в по-късните години, могат да компенсират това, което родителите са пропуснали.

Ако искате детето да се развива и да има богата обща култура и отношение към книгите трябва да се знае, че работата по въпроса започва още щом детето проговори.
Училището може само да продължи традициите поставени в това отношение и да подкрепя една вече създадена книжна култура. И в този смисъл заедно с учениците още в първи клас посетихме библиотеката на СОУ „Иван Вазов“, а малко по-късно гостувахме на новата градска библиотека и голяма част от децата се записаха и взеха своята първа книга от библиотеката.
Не всички останаха читатели, но имаха възможности да избират и намират своя път към хубавата книга.
На 14 декември отново бяхме гости на детски отдел на библиотеката, за да проведем заедно един час, посветен на новогодишните празници. Наблюдавахме интересна презентация , която ди доближи до коледните традиции в различни европейски страни. Споделихме и моменти от зимните български обичаи. Малките творци от класа прочетоха свои авторски творби, посветени на зимата.
Посещението на такава институция винаги докосва и впечатлява децата, разбира се тези които имат сетива и тук отново се връщаме към семейните ценности и традиции Празниците са чудесна възможност да заведете детето на пазар в някоя хубава книжарница,да му покажете удоволствието от избора на книги и му дадете възможност да си избере само своя подарък.А в училище ще продължаваме да провокираме учениците и да ги срещаме с хубавите книги, защото те са голямо богатство.

Категории: Творчество