Милена Борисова
Първи стъпки в училище

„Училище за здраве” отвори врати в НУ „Патриарх Евтимий”

„Училище за здраве” отвори врати в НУ „Патриарх Евтимий” - Изображение 1

Да се храни човек здравословно е важно във всяка една възраст. Но при децата храненето е основен фактор за правилното им развитие и растеж. В ранна детска възраст се възпитават и нагласите за вкус към различни храни и чувството за удоволствие от храната, изграждат се хранителни навици, които повлияват хранителното поведение през следващите периоди от живота. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап е основа за поддържането му през целия живот.
„Посланици на здравето” стават учениците от II „г” клас заедно със своята учителка Милена Борисова и консултант по здравословно хранене на Paradise Wellness Center Анита Пеловска. Основни партньори в инициативата са родителите на учениците.
Още през ноември децата приготвяха домашни коледни сладки, които споделиха със своите приятели от ЦНСТ. „Училището за здраве” има своя страница в електронните медии, където се споделят здравословни храни и рецепти, приготвени от самите деца вкъщи. Надяваме се в края на проекта да създадем своята първа детска готварска книга.
Доктор Цветан Димитров от РЗИ- специалист по хранене и диетика сподели с учениците какво трябва да съдържа ежедневното меню на децата, за да растат здрави и същевременно да изградят полезни хранителни навици.
Много шестици получиха участниците, защото показаха, че знаят важни факти за плодовете, зеленчуците,тестените изделия, месото и сладките предизвикателства. Заедно с това обещаха да запомнят и изпълняват съветите на доктор Димитров. Всяко дете получи магнитна значка със знак и слоган на кампанията, както и брошури, свързани със здравословното хранене.
С широко отворени очи и възглас „уаууу” посланиците посрещнаха Юлияна Ангелова- участник в Мастер шеф и собственик на Humus House. Към събитието се присъединиха и родителите, защото няма как да очакваме децата да се хранят здравословно, ако възрастните около тях не го правят, а родителите са най- големият пример и авторитет за подражание.
След своето кратко представяне Юлияна приготви здравословни бананови бонбони с помощта на децата. Въпреки голямото нетърпение и примамливите сладки с интерес проследихме представянето на нашият консултант Анита Пеловска. Тя разказа колко е важна храната за здравето ни. Сподели, че всеки носи отговорност за това, с което се храни. Очерта и предстоящите инициативи по проекта. Всички се съгласихме, че освен правилното хранене е важно ида се движим и спортуваме.
С голямо удоволствие си хапнахме от вече охладените бонбони и с нетърпение очакваме предстоящите срещи по темата.

Категории: Проекти